Misterioasa descoperire a celor 1.406 capodopere aparent colecţionate de un negustor de artă german binecunoscut, colaboraţionist al regimului nazist, continuă să preocupe Germania şi comunitatea internaţională, căci Berlinul este sub presiune, pentru a returna operele pierdute de moştenitorii evrei jefuiţi de nazişti.
Afaceri cu Goebbels
Cotidianul Bild a anunţat că tatăl octogenarului în apartamentul căruia s-au descoperit cele 1.406 tablouri, Hildebrand Gurlitt, negustor de artă colaborator al regimului nazist, a reuşit să-şi constituie propria colecţie din arta jefuită de la evrei. Potrivit Bild, acesta făcea afaceri cu artă jefuită cu şeful propagandei lui Hitler, Joseph Goebbels. În 1940, el s-a înţeles cu Goebbels să plătească suma de 4.000 de franci elveţieni pentru un număr de 200 de opere de artă considerate “artă degenerată” (neacceptată de regimul nazist, fiind semnată de artişti de origine evreiască sau de “bolşevici” sau de artişti care reprezentau corpul uman într-o altă manieră, modernă, decât cea “normală”, oficial acceptată de regim).
“Documente oficiale confirmă faptul că în luna mai a anului 1940, Gurlitt a cumpărat 200 de picturi de la ministrul Propagandei Joseph Goebbels pentru suma totală de 4.000 de franci elveţieni. 20 de franci pentru o pictură care astăzi valoarează milioane de euro!”, remarcă Bild.
Recunoscut de vecinii din Salzburg
Paris Match a dat publicităţii o fotografie a lui Cornelius Gurlitt pe care susţine că l-a descoperit în Munchen, într-un centru comercial, deşi autorităţile au spus că nu au informaţii despre acesta, iar vărul său din Barcelona se întreba dacă mai este în viaţă.
Un vecin de-ai lui Gurlit din Salzburg, unde acesta mai are o locuinţă, dar care pare părăsită de multă vreme, a confirmat că imaginea este cea bătrânului pe care rareori îl vedeau în