România ocupa locul trei în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, la incidenta şi, locul doi, la mortalitatea cauzată de accidentul vascular cerebral. Statisticile oficiale arata că, în România rata mortalităţii din cauza accidentului vascular cerebral este de 1.276 pacienţi/100.000 locuitori.
Aceasta este o valoare mare comparativ cu alte ţări europene, în care rata mortalităţii de aceasi cauza este mai mică de 300 pacienţi/100.000 locuitori. Trebuie precizat că, incidenta bolilor neurologice este în România de aproape patru ori mai mare decât în alte ţări ale Uniunii Europene. Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulţi romani decât alţi cetăţeni europeni şi de şapte ori mai mulţi decât în SUA.
Pentru discuţii despre aceste probleme ce ţin de Neurologie, între 31 octombrie şi 3 noiembrie va avea loc, la Praga, Congresul Societăţii pentru Studiul Neuroprotectiei şi Neuroplasticitatii (SSNN).
“Congresul reuneşte oameni cu o vastă experienţă profesională care reuşesc să integreze informaţiile oferite din perspective diverse într-un tot unitar. Aceştia cauta să descifreze mecanismele moleculare ale bolilor neurologice, descoperirile lor stând la baza diagnosticului precoce şi al tratamentului eficient. De asemenea este important să menţionăm aportul neurologiei româneşti la această manifestare, dovedind în acest fel că avem oameni valoroşi, recunoscuţi pe plan internaţional”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotectiei şi Neuroplasticitatii şi al Societăţii de Neurologie din România.
Accidentul vascular cerebral constituie un subiect major şi pentru că, în România, reprezintă o cauză foarte importantă de morbiditate şi mortalitate.
“Speram că progresele pe care le anticipăm vor deveni curând realitate, venind din armonizarea neuroprotectiei cu tromboliza şi cu neuroreabilitarea. Viitoru