Cele trei zile de negocieri intense între Iran şi cele şase puteri mondiale s-au încheiat duminică la primele ore ale diminineţii la Geneva, fără a se ajunge la un acord privind programul nuclear iranian. O nouă reuniune este programată pentru data de 20 noiembrie.
Reuniunea, la care au participat Iranul, pe de o parte, Statele Unite, Rusia, China , Franţa, Marea Britanie şi Germania, pe de cealaltă, a fost marcată de speranţa că se va ajunge la un acord, datorită politicii de deschidere către Occident şi Statele Unite promovată de preşedintele iranian Hassan Rohani, de la alegerea sa, în luna iunie. Acesta din urmă speră să pună capăt celor zece ani de tensiuni în acest dosar nuclear, pentru a obţine eliminarea sancţiunilor care sufocă economia Iranului. În tot acest timp, partea iraniană a susţinut că programul său nuclear are scop strict civil, în timp ce Occidentul a acuzat Teheranul că încearcă să obţină arma nucleară.
În timpul reuniunii de la Geneva, marile puteri au cerut Iranului garanţii cu privire la unele aspecte ale programului, între care soarta reactorului cu apă grea de la Arak, aflat în construcţie pentru a intra în funcţiune în vara anului 2014. Rămân, de asemenea, de rezolvat problemele legate de fabricarea plutoniului, îmbogăţirea uraniului la 20 la sută şi parcul de 19.000 de centrifuge.
În schimb, Iranul va putea să spere la o relaxare limitată şi reversibilă a unor sancţiuni. În particular a celor care au condus la îngheţarea conturilor iraniene în băncile din ţări terţe dar nu şi în Statele Unite, sumele în joc reprezentând zeci de miliarde de dolari, potrivit experţilor. Nemulţumire a stârnit atitudinea Franţei, acuzată că a venit la această reuniune doar pentru a-şi da importanţă şi a ridica pretenţii, şi nu pentru a ajunge neapărat la un acord.
De la Teheran, preşedintele Hassan Rohani, într-un efort de u