Există în viaţa noastră momente pentru care merită să lupţi, momente în care simţi că tu, dascălul, nu ţi-ai greşit vocaţia, momente în care sufletul tău este atât de plin, încât ţi se revarsă printre lacrimi…
Un astfel de moment l-am trăit împreună cu grupul de copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, căruia noi i-am spus „Suflet de artist”, pe scena Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri cu Dizabilităţi „Tradiţiile - o şansă la egalitate”, care a avut loc la Bistriţa, sâmbătă, 26 octombrie, în cadrul proiectului cu acelaşi nume iniţiat de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Bistriţa şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Echipa de proiect, formată din manager proiect Vass Imola Doris (director CSEI Nr. 1 Bistriţa), asistent proiect Moldovan Georgeta Mariana, coordonator grup copii cu dizabilităţi Semerean Ancuţa Veronica şi coordonator voluntari Moldovan Diana, împreună cu tot colectivul de profesori ai şcolii, dar şi cu invitaţii de onoare au reuşit să organizeze o manifestare extraordinară, plină de culoare şi surprize plăcute.
Pe scena Sinagogii din Bistriţa, unde s-a desfăşurat festivalul, copiii cu cerinţe educaţionale speciale de la mai multe şcoli de profil din judeţele Bistriţa- Năsăud, Bihor, Cluj şi Sălaj au fost valorizaţi la maxim, iar momentele pregătite cu multă dăruire împreună cu profesorii lor au stărnit ropote de aplauze din partea celor prezenţi în sală.
Fie că a fost vorba de secţiunea interpretare, dans popular sau obicei s-a văzut dăruire, seriozitate şi dragoste. Numai oamenii cu suflet mare pot insufla copiilor atâta pasiune pentru tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, pentru cântecul şi portul popular. Cu atât mai mult, dacă este vorba de copii speciali ca ai noştri. Am fost impresionată până la lacrimi de mândria cu care ei îşi purtau costume