BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a acordat, până în prezent, peste 1.500 de credite, reprezentând finanţări de peste 100 milioane lei pentru dezvoltarea domeniului locativ din România.
Anul acesta, practic creditele s-au dublat faţă de anul 2012, când portofoliul însuma 48,5 milioane de lei. Majoritatea creditelor sunt orientate spre modernizare, renovare, extinderea şi/sau amenajarea locuinţelor, precum şi spre construcţie.
Portofoliul de credite BCR Banca pentru Locuinţe este format mai ales din credite anticipate (42%) şi intermediare (27%) - credite de tip punte - acordate clienţilor cu nevoi locative mai urgente şi care au dorit să investească mai rapid în proiectele lor de locuit. Când clientul întruneşte condiţiile de vechime necesare repartizării contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transformă în credit locativ (Bauspar), cu dobândă fixă în lei de 5% sau 6% pe an.
"Având în vedere creşterea portofoliului BCR BpL şi potenţialul pieţei, considerăm că avem suficiente lichidităţi ca să asigurăm o creştere şi mai puternică a creditelor pentru domeniul locativ oferite de BCR Banca pentru Locuinţe", a declarat Carmen Schuster, vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.
BCR Banca pentru Locuinţe a redus dobânda la creditele intermediare şi anticipate acordate în lei şi garantate cu ipotecă, de la 7% şi, respectiv, 8% pe an la 6,25% pe an, pe toată perioada creditului. Clienţii încheie la acordarea creditului intermediar sau anticipat şi un contract de economisire-creditare. Acesta le asigură la finalizarea contractului de creditare intermediar sau anticipat trecerea în continuare la credit cu dobândă fixă Bauspar de numai 5% sau 6% pe an, în funcţie de tipul produsului ales.
"Băncile pentru locuinţe mizează pe