Dacă vedeţi antene GSM pe blocurile vecine, nu trebuie să staţi foarte liniştiţi. Experţii ne spun că radiaţiile electromagnetice ale acestora îi afectează pe cei care locuiesc în lateralul acestora, nu sub ele.
Locatarii din blocurile pe care sunt amplasate antenele GSM nu sunt afectaţi de radiaţiile electromagnetice emise de acestea. Chiar cei aflaţi la ultimul etaj sunt prea puţini expuşi pericolelor. În schimb, blocurile aflate în lateralele acestor antene sunt bombardate cu valori maxime ale radiaţiilor. ”Noi ştim că undele se propagă în sus şi în jos, dar această propagare este complet inutilă pentru societatea de telefonie. Se emite în lateral pentru că trebuie să poarte semnalul departe, să aibă acoperirea cât mai bună. Emisia este ca un fel de gogoaşă, în sus şi în jos sunt valori apropiate de 0 şi în lateral este valoarea maximă”, ne spune dr. ing. Mircea Manolescu, doctor în radiaţii şi administrator al unei firme care efectuează măsurători ale câmpului electromagnetic. Acesta atrage atenţia că, pe termen lung, aceste radiaţii produc de la insomnii, dificultăţi de concentrare, de memorare, oboseală, dureri de cap, somn neodihnitor, tendinţa de îngrăşare, până la scăderea fertilităţii şi impotenţă, boli neurodegenerative, cum este Alzheimer, şi la cancer limfatic. "Cel mai periculos efect este acela când se produce ruperea lanţului ADN, apar aberaţii cromozomiale, care se transmit la generaţiile următoare", afirmă dr. ing. Manolescu.
”Statul român recunoaşte efectele dăunătoare”
Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, susţine că statul român recunoaşte oficial existenţa efectelor radiaţiilor electromagnetice. "Faptul că în unele instituţii ale statului se acordă spor de toxicitate de 10% din salariu pentru efectele radiaţiilor electromagnetice emise de antenele oparatorilor de telefo