* Interviu cu Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD
Reporter: Ludwik Sobolewski, noul CEO al BVB, şi-a propus ca BVB să ajungă la două listări pe lună, în termen de doi ani de mandat. Cum apreciaţi acest obiectiv şi cum credeţi că s-ar putea realiza?
Claudiu Cercel: Cred că, şi dacă am avea două listări pe trimestru, dar de valori importante, ar fi o realizare notabilă.
Evoluţiile reglementare de natură prudenţială din sectorul bancar conduc, în tot cazul, înspre creşterea ponderii pieţei de capital în finanţările pentru companii.
Noi estimăm că, la orizontul anilor 2020, ponderea sectorului de intermediere financiară alternativă în Produsul Intern Brut va fi de circa 20%-25%, adică echivalentul a 40-50 miliarde euro. În prezent, această pondere este de numai 9% din PIB, respectiv 13 miliarde euro.
Un astfel de < pool > de resurse de finanţare va fi în mod cert exploatat cu o mult mai mare recurenţă prin tranzacţii corporative pe piaţa de capital.
Reporter: Care sunt şansele pentru relansarea pieţei de capital din România?
Claudiu Cercel: Cele mai mari din ultimii douăzeci de ani. Este pentru prima dată când încep să acţioneze simultan trei pârghii favorabile în iniţierea unui cerc virtuos în dezvoltarea pieţei de capital şi anume contextul reglementar care creează anumite constrângeri pentru intermedierea financiară bancară, acumularea unei mase critice de vehicule de investiţii alternative şi voinţa Guvernului de a da o dimensiune strategică pilonului bursier. Rămâne ca şi societăţile private să privească cu mai multă încredere Bursa de Valori, ca pe o alternativă de finanţare, pe măsură ce economia îşi consolidează şi echilibrează creşterea. Cu patru pistoane în mişcare, sunt convins că piaţa de capital din România are un viitor foarte promiţător.
Reporter: Au existat critici la oferta Romgaz privind faci