O afecţiune a plămânilor de care suferă peste 12 milioane americani diagnosticaţi şi cam tot atâţia prezintă simptomele, dar nu ştiu că sunt bolnavi, se numeşte BPOC sau bronhopneumopatia cronică obstructivă. În România, potrivit unui studiu efectuat în 2012 pe aproape 10.000 de persoane arată că românii nu-şi dau seama de severitatea bolii lor, accesul lor la specialist, la analize cu spirometrie este extreme de redus, deşi boala loveşte în egală măsură pe cei bogaţi şi săraci, dar mai ales pe bărbaţi. Aceşti oameni nu realizează că gâfâiala şi tusea sunt semnele acestei boli, care netratată ajunge incapacitantă. La finalul evoluţiei bolii pacientul ajungând să-şi piardă suflul la cel mai mic efort.
Potrivit medicului, BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 şi 65 de ani. Boala este cauzată de fumat, astfel pentru a respira mai uşor, cel mai important este să te laşi imediat şi definitiv de fumat! E atât de simplu să încetineşti şi să opreşti evoluţia bolii!
“La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumatul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)”, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan.
Pentru cei interesaţi să îşi testeze sănătatea plămânilor în luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (16 noiembrie), nu mai puţin de 64 de medici oferă spirometrii gratuite — analiză care seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac poliţiştii şoferilor, iar rezultatele se dau pe loc.
Simptomele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută