În zilele noastre nu mai este suficient să fii mamă, ci trebuie să fii supermamă. Supermamele trebuie să rezolve probleme legate de familie, muncă și relații fără a da semne de eșec în vreun segment. Este o lume mereu agitată, cu întreruperi constante și cu priorități greu de stabilit. Lucruri importante trebuie rezolvate peste tot, deși timpul este limitat și resursele la fel.
Soții adesea nu înțeleg toate provocările cu care se confruntă o mamă care încearcă să aibă și o carieră în paralel cu creșterea copiilor și nu reprezintă întotdeauna un sprijin pentru ele. Ele în schimb se confruntă cu epuizarea, cu șefi și colegi dificili și cu grija constantă în privința copiilor lăsați la gradiniță sau în grija unei persoane străine toată ziua.
Din ce în ce mai des, vedem mame care suferă de boala grea și extenuantă a perfecționismului. Ajungi să crezi că a face totul bine înseamnă să te neglijezi pentru a reuși să termini toate sarcinile perfect. Rezultatul? Te expui riscului de a ajunge la boli legate de oboseală și epuizare, depresie și problem de cuplu.
Iata ce recomandă specialiștii mămicilor perfecționiste extrem de ocupate.
Renunță la idealul de supermamă - Trebuie să ne iubim în primul rând noi și să ne îngrijim la fel cum o facem pentru cei dragi. Repetă-ți cât de des e nevoie, chiar zilnic, că nimeni și nimic nu este perfect și că este sănătos să renunți la acest ideal.
Vezi unde este dezechilibrul - Ia o foaie de hârtie și fă o listă cu toate elementele care necesită atenția și efortul tău și ordonează-le după durată, cât timp aloci fiecăruia. Timpul dedicat ție se regăsește măcar undeva în această listă? Când vei vedea cifrele – durata în minute/ore – vei realiza unde este dezechilibrul.
Încearcă să faci lista cât mai scurtă și mai proporțională și să adaugi elemente referitoare strict la persoana ta. O să îți ordonezi priorit