Romgleza a ajuns să fie limbajul celor care vorbesc o jumătate de frază în limba română, iar cealaltă în graiul lui Shakespeare. Unii, corporatişti, din dorinţa de a fi cool în faţa şefilor, prietenilor; alţii din neştiinţă, doar de dragul faptului că dă bine să ai un limbaj colorat. Tacit, limba oficială a internetului, engleza, s-a îmbogăţit treptat cu acronime cu tentă „naţională”.
Nu mai e o noutate pentru cei care folosesc calculatorul, internetul că limbajul folosit în mediul online este bazat pe argouri, acronime, abrevieri. Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, un acronim este un cuvânt format din prima sau primele litere ale cuvintelor dintr-o sintagmă, dintr-o expresie, dintr-un titlu.
Acronimele serviciilor de tip chat
Cel mai des folosit acronim la nivel mondial este de departe arhicunoscutul OK. Este nelipsit aproape de la orice conversaţie faţă în faţă, la telefon, dar mai ales în spaţiul virtual. Îl auzim pe buzele corporatiştilor, dar şi a puştilor pentru a confirma ieşirea la joacă, după ce-şi termină temele. Nu este străin nici bunicilor care joacă şah în parc.
Alte acronime des folosite de utilizatorii serviciilor de tip chat sunt LOL, OMG, FYI, IDK , MIRL, ,PIR, ZUP.
LOL înseamnă „laughing out loud” şi este folosit pentru a exprima hohote de râs. OMG este prescurtarea de la „Oh my God”-O, Doamne. „Pentru informarea ta“ este înlocuit de FYI, de la englezescul „For Your Information”
Vorbim de abrevieri atât de populare, încât au fost recunoscute oficial de lingviştii englezi fiind incluse în celebrul dicţionar Oxford, după mai bine de 20 de ani de când tot circulă pe internet. Au fost definite astfel încât şi necunoscătorii mediului online să ştie ce mesaje le transmit cunoscuţii pe Internet. Lingviştii englezi au considerat că frecvenţa utilizării acronimelor este un criteriu suficient de puternic p