Foşti ofiţeri din cadrul ICE Dunărea, firma prin care se desfășura tot exportul României era înțesată de ofițeri de Securitate. Mulți dintre ei au fost parteneri de afaceri, după Revoluţie, cu Dan Voiculescu. În anii ’80, actualul politician era un om de bază în tranzacţiile de import-export derulate de Securitate. Potrivit unei analize făcute de Revista 22, după Revoluției, afacerile cu statul l-au propulsat pe Voiculescu în topul milionarilor de carton ai României. Sursa: Nicu Dîrdîiac
Evenimentul zilei a prezentat într-un serial, istoricul firmei și deciziile luate în 1990 față de aceste firme. Astfel, întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea a fost desfiinţată imediat după Revoluţie, în martie 1990, iar patrimoniul acesteia a fost împărţit. Era sfârşitul firmei care producea cele mai importante venituri în conturile Securităţii lui Ceauşescu.
Rechemat la oaste
Generalul Marin Bălteanu semna, pe 19 februarie 1990, ordinul prin care se desfiinţa ICE Dunărea. El a fost rechemat în în Armată pe 27 decembrie 1989 și avansat la gradul de general – locotenent și ”uns” adjunct al ministrului Apărării. Ordinul lui era clar: contractele în derulare sau în curs de negociere erau predate către întreprinderele de comerţ exterior de profil, arhiva secretă ajungea la Direcţia de Comerţ Exterior, iar autoturismele şi imobilele la Ministerul Apărării.
Activele societății
Pe 14 martie 1990, o echipă de control a realizat un raport privind lichidarea activităţii ICE Dunărea. În perioada 1983-1989, societatea a derulat contracte de export, în nume propriu şi în colaborare, în valoare totală de 4,59 de miliarde de dolari. Colegii și angajații lui Voiculescu În acel moment, la conducerea ICE Dunărea erau Constantin Gavrilă şi directorii -adjuncţi Ion şi Constantin Rotaru.
Traseul securiștilor
După Revoluţie, colonelul Constantin Gavril s