Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native de la Târgu-Mureş, care se încheie astăzi, şi-a desemnat marele câştigător: filmul „O umbră de nor“, regizat de Radu Jude.
Alături de filmul lui Jude, la ceremonia de sâmbătă seară au fost premiate peliculele „Camera 606“ (regia Peter Volkart, Elveţia), care a primit distincţia oferită de Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, „Pastila fericirii“ (Felmeri Cecília, România), care a câştigat Premiul televiziunii Erdely TV, „Welkom“ (Pablo Munoz Gomez, Belgia) - Premiul Ministerului Culturii, iar „Strada lui Raffael“ (Alessandro Falco, Italia) a obţinut Premiul oferit de municipiul Târgu Mureş.
Totodată, Premiul In Memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film de debut oferit de Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari (UDMT-MADISZ) cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi stiloul oferit de comisionerul educaţional al Ungariei i-a revenit filmului „Micul blond cu un miel alb“ al lui Eloi Henriod (Franţa).
Directorul artistic al festivalului, Gasparik Attila, a declarat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor că, pornind de la o replică din film, „Dar ea doreşte să trăiască, nu să moară“, poate spune că nici Festivalul Alter-Native nu îşi doreşte să moară, „cum a murit Festivalul Peninsula“. El a adăugat că la a XXII-a ediţie, de anul viitor, invitatul special la Alter-Native va fi „intelectualul mureşean“ - atât artişti, cât şi politicieni -, întrucât sunt destui cei care se plâng că există un vid cultural în municipiu.
Festivitatea a fost urmată de un concert de muzică klezmer, susţinut de Hakeshet Klezmer Band din Oradea, prima formaţie de acest gen din Romania, în condiţiile în care ediţia din acest an a festivalului a avut ca invitat special Israelul. Manifestarea a continuat şi astăzi, cu pr