Panica a cuprins din nou localitatea gălăţeană Izvoarele! După o perioadă mai liniştită, în care oamenii au crezut că au scăpat de bubuituri şi zgâlţâieli, în noaptea de sâmbătă spre duminică, falia seismică s-a reactivat.
Potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului, şapte cutremure s-au produs în ultimele zile în zona Izvoarele, cel mai intens înregistrându- se sâmbătă seara, cu o magnitudine de două grade pe scara Richter.
“A fost ca prima oară când s-au crăpat casele. Întâi s-a auzit o bubuitură şi apoi toată noaptea s-a zgâlţâit satul. Nu ştiu ce o fi, dar cred că ni se ascunde ceva”, ne-a spus Anca Necula, o localnică din Izvoarele.
Apa de la cişmea este caldă
Seismele au venit după ce, vineri, oamenii s-au plâns că la cişmeaua din faţa bisericii, alimentată dintr-un puţ săpat la circa 50 de metri adâncime, a început să curgă apă caldă, care are un gust amar. Localnicii sunt convinşi că şi cele două fenomene bizare au legătură între ele.
“Apa a început să fie caldă de câteva zile şi apoi imediat au reapărut cutremurele puternice. Cred că e tot de la sonde! Eu nu ştiu cât o să ne mai ţină aşa, dar cred că până la urmă o să murim de frică”, s-a plâns şi Ioana Mocanu din comuna Izvoarele. Nu se ştiu nici acum cauzele
Începând cu 23 septembrie, în zona Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter.
Dacă la mijlocul lunii trecute Institutul de Geologie a anunţat că sursa cutremurelor de la Izvoarele ar putea fi o combinaţie de cauze, respectiv ploi abundente, sol moale şi forajele de pe platforma petrolieră din apropiere - şi că se va apela la seismologi japonezi - după câteva zile, directorul geologilor care a semnat această concluzie a fost concediat, iar orice implicare a sondelor a fost eliminată cu fermitate. Despre venirea seismologilor străini