Nu există nici un dubiu că preşedintele României este liderul de facto al opoziţiei. Dintre toţi politicienii care îşi doresc cu ardoare ca Victor Ponta şi PSD-ul să-şi rupă gâtul, iar viitorul preşedinte să nu fie stirpea lui Ion Ilescu, Traian Băsescu este cel mai curajos, informat, articulat şi eficient combatant.
Acest lucru se vede clar de câteva luni încoace. De când a criticat turneul în Asia al premierului - ”catastrofal ca imagine şi eficienţă”, dar mai ales după ce a anunţat brutal că lunile de miere ale pactului de coabitare s-au terminat – ”nu pot să stau la remorca unui mitoman cum e Ponta”.
Au urmat blocarea privatizării CFR Marfă, denunţarea acordului privind datoriile Rompetrol, reacţia dură după demiterea procurorilor Papici şi Alexandru, deraierea controversatului Cod al Insolvenţei de către Curtea Constituţională.
Joi, preşedintele a şarjat din nou, acuzând o încercare de creare a unui monopol în audio-vizual, care ar urma să includă şi televiziunea şi radioul public dar şi faptul că negocierile dintre Guvern şi FMI sunt ”de proastă calitate” şi ”nu dau şanse de relansare economiei româneşti”. Mai mult, deoarece ”este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc”, preşedintele a cerut reluarea ei.
Deteriorarea profundă a relaţiei cu Traian Băsescu l-a făcut pe Victor Ponta să declare sâmbătă, la Consiliul Naţional al PSD, că ţine să le transmită tuturor social-democraţilor ”faptul că până la anul Traian Băsescu le va mai face, PSD, USL, cât de mult rău va putea” şi că ”mai avem încă un an de bătălii politice, pentru că mai avem încă o perioadă în care nu vom avea linişte şi pace.”
Cu doar şase luni în urmă, în zilele în care securea războiului dintre preşedinte şi premier părea îngropată definitiv, acelaşi Victor Ponta declara c