Statul va încasa anual 10-12 mil. euro din impozitarea construcţiilor speciale ale companiilor din telecom şi 60-65 mil. euro din taxarea celor din zona utilităţilor, sume estimative avansate de firmele afectate şi luate în calcul de Guvern, au declarat agenţiei Mediafax surse guvernamentale. Suma astfel colectată din activele companiilor din cele două domenii s-ar ridica la 70-77 mil. euro (310,9 mil. lei-342 mil. lei), la care se vor adăuga încasări din impozitarea construcţiilor speciale din infrastructura de transport feroviar şi infrastructura de drumuri. Pentru anul viitor, suma deja bugetată să fie atrasă din impozitul pe construcţii şi inclusă ca atare în proiectul de act normativ pentru introducerea noului impozit este 488 mil. lei (110 mil. euro). Lunea trecuta, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, afirma că Guvernul se aşteaptă să încaseze 480-500 mil. lei prin impozitarea construcţiilor speciale, dar că aceasta reprezintă o "evaluare pesimistă" care poate fi depăşită.
Reprezentanţii Orange România au transmis că adoptarea actului normativ privind impozitul pe construcţiile speciale va avea un efect negativ asupra operatorilor de telecom, cu impact direct în profitabilitate şi, implicit, în valoarea investiţiilor planificate pentru 2014. La rândul lor, oficialii Romtelecom şi Cosmote afirmă că România are nevoie de investiţii în infrastructura telecom, nu de taxe suplimentare, care sunt în contradicţie dezvoltarea societăţii informaţionale.
Statul va încasa anual 10-12 mil. euro din impozitarea construcţiilor speciale ale companiilor din telecom şi 60-65 mil. euro din taxarea celor din zona utilităţilor, sume estimative avansate de firmele afectate şi luate în calcul de Guvern, au declarat agenţiei Mediafax surse guvernamentale. Suma astfel colectată din activele companiilor din cele două domenii s-ar ridica la 70-77 mil. euro (310,9 mil. l