Câteva mii de militanţi ai partidului de opoziţie Stânga radicală (Syriza) s-au adunat duminică seară în faţa Parlamentului la Atena pentru a denunţa continuarea politicilor de austeritate în timp ce deputaţii dezbăteau o moţiune de cenzură împotriva guvernului.
Conform poliţiei, manifestanţii erau în jur de 2.000. Însă, conform jurnaliştilor şi organizatorilor aflaţi la faţa locului, aceştia erau în jur de 5.000.
"Vom opri catastrofa", "Plecaţi acum!", "Nu planurilor de austeritate", proclamau afişele manifestanţilor adunaţi în piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, teatrul unor proteste importante, uneori violente, la începutul crizei din Grecia în 2010.
O moţiune de cenzură împotriva guvernului de coaliţie dreapta-socialişti a premierului conservator Antonis Samaras, a fost depusă de către Syriza joi după evacuarea de către poliţie a locaţiei fostei televiziuni publice ERT, din nordul Atenei.
Conform Syriza, moţiunea vizează denunţarea "politicilor catastrofale" ale guvernului care duce în prezent discuţii la Atena cu reprezentanţii creditorilor internaţionali, UE-BCE-FMI, cu privire la eventuale noi măsuri de austeritate.
Dezbaterea din Parlamentul asupra moţiunii de cenzură a început vineri şi trebuie să se termine printr-un vot nominativ duminică la miezul nopţii. O majoritate absolută de 151 de voturi este necesară pentru a înlătura guvernul, ceea ce este imposibil de obţinut de către opoziţie deoarece majoritatea guvernamentală dispune de 155 de locuri din cele 300 din Parlament.
Opoziţia se bazează pe plecările din tabăra guvernamentală. Conform observatorilor, coaliţia va face în schimb "front comun" împotriva Syriza.
"Moţiunea de cenzură a Syriza ne-a întărit", a declarat Stavros Kalafatis, deputat şi ministrul adjunct al Mediului.
Dreapta Noii Democraţii (ND) a lui Samaras şi socialiştii lui Evangelos V