Pe 7 noiembrie, Banca Centrală Europeană a surprins, scăzând cu un sfert de punct procentual rata directoare, aducând-o la cel mai scăzut nivel din istorie, de 0,25%. O decizie neaşteptată dar binevenită, notează presa europeană.
"Dobânzile Europei tind spre zero"titrează Die Presse, care reaminteşte că 0,25% este "rata cea mai joasă de la introducerea monedei euro încoace".
Cotidianul vienez explică faptul că, prin această măsură, BCE doreşte să lupte împotriva riscului de deflaţie – o scădere a indicelui preţurilor care poate conduce la o scădere a consumului – inflaţia fiind deja la cel mai scăzut nivel al său (0,7%) din 2009 încoace. În paralel cu această evoluţie, Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere a preţurilor de 1,5% în 2013 şi 2014 în zona euro.
Pentru cotidian,
mulţi experţi se aşteptau la o reducere a ratelor, întrucât astfel BCE nu face decât să-şi respecte anunţul de a continua politica de bani ieftini. [Dar] faptul că a acţionat atât de repede este o surpriză. [...] Scăderea lasă doar o mică marjă în jos dar, potrivit preşedintelui BCE, Mario Draghi, Banca nu şi-a scos ultimii aşi din mânecă.
Odată cu scăderea ratei de referinţă, "BCE promite să pună la dispoziţie bani ieftini pentru pieţele financiare [...], dar efectele pozitive ale acestei măsuri sunt controversate", explică, la rândul său, Süddeutsche Zeitung, care titrează pe prima pagină "Niciodată banii nu au fost atât de ieftini". Potrivit ziarului german, în privinţa oamenilor de rând, care încearcă să pună bani deoparte,
această decizie care poate părea abstractă va avea consecinţe directe asupra vieţilor lor. Banii ieftini ar putea declanşa o inflaţie şi devaloriza economiile a milioane de europeni. În curând, ei nu vor mai primi dobândă pentru depozitele la termen clasice şi pentru conturile lor de economii.
"BCE dă jos ratele prin surprinder