Scrisoarea profesoarei britanice Jade Bradley, publicată de cotidianul „The Scotsman”, vorbeşte despre problema imigranţilor români şi bulgari care ar putea ajunge în Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii şi cum îi vede ea pe români după ce a predat timp de un an în ţara noastră.
Profesoara Jade Bradley a povestit despre experienţa sa de acum zece ani în România, când a avut ocazia să predea într-un liceu de stat. Britanica s-a aflat în faţa unor liceeni „inteligenţi, majoritatea din clasa de mijloc”, şi le-a predat în calitate de profesor începător, potrivit scrisorii sale.
Bradley a fost plătită de statul român la fel ca oricare alt profesor la acelaşi nivel, adică echivalentul a 40 de lire sterline. Liceul i-a asigurat plata chiriei şi a cheltuielilor garsonierei, însă femeia a trebuit să se descurce cu un salariu incomparabil mai mic decât cel din ţara natală.
Cu toate acestea, britanica era conştientă că niciunul dintre colegii ei nu erau aşa privilegiaţi precum ea. Ştia că profesorii români trebuiau să-şi plătească propriile cheltuieli, iar unii dintre ei erau nevoiţi să locuiască în continuare sub acelaşi acoperiş cu părinţii.
„Nu am simţit niciodată că vor să plec acasă, să încetez să le mai fur slujbele sau să nu mai beneficiez de sistemul naţional de sănătate. În schimb, am fost primită cu braţele deschise”, a scris britanica referindu-se la atitudinea românilor cu care a intrat în contact.
Profesoara şi-a reamintit amiciţia cu care au tratat-o colegii ei români, care o invitau adesea să cineze împreună cu familiile lor, înţelegând că nu îi este foarte uşor să se adapteze. Nu de puţine ori, Bradley s-a întors în garsoniera ei încărcată cu borcane cu dulceaţă, murături şi tocăniţă gătite de colegele ei.
Ridicarea restricţiilor de muncă şi valul de cerşetori
În continuarea scrisori