Pesta, aviara, aflatoxina, curcanii cu antibiotice, carnea de cal şi, mai nou, salmonella, toate au adus grave prejudicii producătorilor noştri
Furnizorii români de carne şi produse din carne au fost grav afectaţi de zvonurile nefondate şi neconcurenţiale
În ultimii 10 ani, vânzările au scăzut drastic pe fiecare segment, deşi produsele noastre erau căutate pe piaţa externă datorită raportului calitate-preţ
În ultimii zece ani, producătorii români au avut enorm de mult de suferit din cauza zvonurilor, mai mult sau mai puţin fondate, privind posibile epidemii generate de infestarea cu diferiţi viruşi sau bacterii transmisibile de la animale la om.
Pesta porcină, gripa aviară, aflatoxina, carnea de curcan care conţinea urme de antibiotice, carnea de vită schimbată cu cea de cal de intermediari din alte state membre UE, ADN de carne de cal găsit în conservele de carne de vită şi mai nou salmonella, toate au adus grave prejudicii producătorilor noştri.
Spre deosebire de pesta porcină izbucnită la începutul anului 2003 în mai multe judeţe din România, care a avut drept urmare restricţionarea timp de opt ani a tuturor exporturilor de carne de porc şi porci vii din România, scandalurile legate de gripa aviară, aflatoxina, carnea de curcan, carnea de cal şi salmonella ar putea fi catalogate doar drept acţiuni neconcurenţiale, menite a sabota exporturile producătorilor români. De ce? Pentru că odată cu aderarea României la UE, producătorilor români de carne şi produse din carne li s-au deschis porţile către celelalte state, iar preţul raportat la calitate era mai mult decât competitiv...
Aşa se face că zvonurile neconfirmate cum că ar exista, în România, zeci de tone de carne de pui infestat cu salmonella a adus deja producătorilor de carne de pasăre pierderi de aproximativ 25 mil. euro, care pot atinge 50-60 mil. euro, în cazul în car