“Proiectul de lege privind înfiinţarea Zonei Metropolitane nu mai are şanse să apară. El a trecut de Camera Deputaţilor, dar la Senat a fost aruncat în sertar chiar de către actualul şef al PDL, Vasile Blaga”, a explicat, pentru PUTEREA, chiar iniţiatorul proiectului, Vasile Gherasim, care, la acel moment, era coleg de partid cu preşedintele Senatului.
Încă de la începutul anilor 2000, pe când era primar al sectorului 1 al Capitalei, Vasile Gherasim a lansat ideea acestui proiect. Studiile demonstrau avantajele imense pe care le oferea administrarea unitară a Capitalei în ceea ce priveşte creşterea calităţii vieţii şi a economiilor care s-ar face printr-o administrare coerentă. Bucureştiul a rămas singura capitală europeană care nu are un plan integrat de administrare a zonei metropolitane. În aceasta ar fi trebuit să intre 98 de localităţi situate pe o rază de 40 km în jurul Bucureştiului.
Cine se opune şi de ce
“Aplicarea proiectului ar fi adus economii de 25% la buget numai din reducerea cheltuielilor administrative. Rezistenţa la nou pe care o arată politicienii demonstrează că nu se doreşte eliminarea corupţiei”, spune Vasile Gherasim. El îşi argumentează afirmaţia prin faptul că primarii de sector şi cei din Ilfov nu ar mai avea dreptul să dea autorizaţii pentru construcţii aberante, nu ar mai da terenuri aiurea, nu ar mai încheia contracte de transport, de salubrizare, de canalizare. În plus, ei nu ar mai avea un consiliu local (de sector sau de comună), ceea ce ar reduce posibilitatea de a-şi angaja prietenii, amantele şi neamurile. Proiectul prevede ca primarii de sector să devină viceprimari ai edilului-şef. Asta nu înseamnă că nu ar mai fi aleşi de populaţie. Ca viceprimari, ei vor aplica pe sectoare politica primarului general, iar oraşul ar fi mai uniform dezvoltat. “Un oraş suplu, cu organizare simplă, ar fi un oraş mai ieftin”, spun