Un nou mod de a scana inima, folosit deja pentru identificarea tumorilor la pacienţii care suferă de cancer, poate identifica oamenii cu un risc mare de a face atac de cord, sugerează un nou studiu.
Imaginea cordului poate dezvălui locul unde se află plăci de grăsime acumulate (plăci de aterom) care pot înfunda arterele. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, spun că un instrument eficient în prezicerea unui atac de cord schimbă multe pentru pacienţi. Milioane de oameni la nivel global suferă un atac de cord anual, iar înfundarea arterelor din jurul inimii este principala cauză de deces în lume, notează BBC.
Cercetătorii au folosit o substanţă radioactivă pentru a căuta plăci de aterom active şi periculoase. Această tehnică a fost combinată cu imagini cu o rezoluţie mare a inimii şi a vaselor de sânge. Rezultatul a fost o imagine detaliată a cordului în care zonele de risc sunt foarte vizibile. Această tehnologie se foloseşte deja în identificarea tumorilor la pacienţii care suferă de cancer.
Primele teste ale acestei tehnici s-au efectuat pe 40 de pacienţi care au suferit un atac de cord recent. Scanarea a identificat plăcile de aterom care au cauzat atacul de cord la 37 de pacienţi. „Nu toate plăcile detectate vor cauza un atac de cord, dar tehnica poate fi folositoare pentru identificarea pacienţilor cu un risc mare care au nevoie de tratament agresiv“, a declarat cardiologul Marc Dweck pentru BBC. Acest tratament agresiv poate include medicamente ca statinele sau aspirina, schimbări drastice ale stilului de viaţă şi chiar inserarea de stenturi în artere pentru a le ţine deschise.
Cercetătorii vor continua să studieze pacienţii cu risc crescut de atac de cord, inclusiv pe cei care urmează să sufere o operaţie, pentru a vedea dacă această tehnică poate salva vieţi. În cazul în care aceste s