Românii se pot trata în străinătate, iar tratamentul poate fi decontat de stat. Parţial, însă, afirmă preşedinetele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, care precizează că serviciile medicale acordate românilor în spitalele din ţările membre Uniunii Europene vor fi suportate de stat la tarifele din ţară. „O condiţie esenţială pentru ca rambursarea să se poată face este ca tratamentele făcute în străinătate să fie incluse în pachetul de servicii medicale de bază din România”, spune Buşoi.
Pentru a-şi recupera o parte din banii daţi la tratament în străinătate, românii trebuie să achite costurile acestuia şi să ceară factură. Mai apoi, prin CNAS, îşi vor putea recupera o parte din bani.
Românii pot deconta parţial tratamentele făcute în străinătate de la sfârşitul lunii octombrie, atunci când a intrat în vigoare Directiva Europeană 2011/24, care permite asiguraţilor europeni să se trateze în orice ţară UE. „În calitate de deputat în Parlamentul European în perioada 2007-2012, am contribuit la îmbunătăţirea textului directivei privind asistenţa medicală transfrontalieră şi am susţinut adoptarea acestui act legislativ, aceasta asigurând cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate ţările Uniunii Europene”, a menţionat Buşoi.
Directiva le permite românilor să se trateze inclusiv la spitalele private din străinătate
Şeful de la Casă consideră că aplicarea acestei directive reprezintă un mare avantaj pentru românii care vor să se trateze în străinătate. „Marele avantaj este că nu va mai fi nevoie de autorizare prealabilă decât pentru tratamentele scumpe sau care implică o spitalizare pe timp mai îndelungat. Prin urmare, toate tratamentele medicale care se vor face în străinătate se vor putea face fără a fi nevoie de aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de