Comunitatea de la Universitatea Ovidius din Constanţa a votat luni, 11 noiembrie, modalitatea prin care va fi desemnat viitorul rector. Referendumul a stabilit că acesta va fi ales tot prin vot secret. Universitatea Ovidius a decis luni, 11 noiembrie, printr-un referendum modalitatea prin care va fi ales rectorul instituţiei de învăţământ superior: pe bază de concurs public sau pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret şi egal Ultimul rector, Dănuţ Tiberius Epure, prins în flagrant, arestat şi judecat pentru luare de mită, a fost ales prin vot secret. Referendumul universitar s-a desfăşurat între orele 8.00 şi 20.00, la cantina Universităţii Ovidius din Constanţa.
La cele trei secţii de votare, la care au fost arondate facultăţile universităţii, din cele 701 cadre didactice şi de cercetare cu norma de bază în UOC, care sunt angajate/angajaţi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, din cadrul universităţii, şi reprezentanţii studenţilor din Senatul universitar şi din consiliile facultăţilor, au votat 525.
Referendumul universitar a fost validat cu un procentaj de 74,89%.
Dintre cele 525 de opţiuni exprimate în cadrul referendumului, 426 au fost pentru alegeri generale, prin vot universal, direct, secret şi egal a rectorului UOC, 95 pentru alegeri pe bază de concurs public, 2 voturi au fost albe, 2 voturi nule. Universitatea Ovidius din Constanţa şi-a exprimat astfel opţiunea pentru una din cele două modalităţi de desemnare a rectorului prevăzute în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Rectorul va fi desemnat prin vot secret în cadrul alegerilor ce se vor desfăşura cel mai probabil la începutul anului viitor, la 2 ani de la ultimele alegeri.
Referendumul de luni are loc după o suită de dezbateri publice, trei la număr, organizate în decurs de o lună. Participarea la discuţii a fost aproape nulă. Univer