Soarele, aflat in prezent in perioada de maxim a activitatii sale, conform ciclurilor de 11 ani, este neobisnuit de linistit, oamenii de stiinta inregistrand abia jumatate din numarul petelor solare care ar fi fost normal sa se manifeste si constatand ca polii magnetici solari sunt in mod ciudat desincronizati, conform US.News.
Soarele genereaza prin miscarea sa de rotatie in jurul propriei axe niste campuri magnetice uriase. Petele solare — de multe ori cu diametre mult mai mari decat cel al Pamantului — marcheaza zone cu un magnetism intens in care se dezvolta puternice furtuni solare. Aceste furtuni isi pot trimite particulele ionizate prin spatiu pana la Pamant , unde pot afecta functionarea satelitilor de telecomunicatii, pot intrerupe semnalul telefoanelor mobile si chiar pot distruge sisteme electrice.
Pornind de la insemnarile istorice cu privire la activitatea solara, oamenii de stiinta sustin ca in aceasta toamna Soarele ar fi trebuit sa se apropie de climaxul exploziv al ciclului sau aproximativ de 11 ani de activitate — asa-numitul maximum solar. Insa aceasta perioada de activitate maxima "este o gluma", apreciaza Jonathan Cirtain, de la Administratia Nationala americana pentru Aeronautica si Spatiu (National Aeronautics and Space Administration), care face parte din echipa care urmareste activitatea satelitului nipon Hinode care cartografiaza campurile magnetice solare. "As avea argumente sa sustin ca este cea mai slaba perioada de maximum solar din ultimii 200 de ani ", il completeaza si David Hathaway, coordonatorul grupului de fizica solara din cadrul Marshall Space Flight Center (apartinand NASA) din Huntsville, Alabama.
Oamenii de stiinta nu inteleg deocamdata daca aceasta acalmie este temporara sau reprezinta inceputul unei perioade mai lungi de declin al activitatii solare, care poate contribui la incetinirea pr