Paznicii notează în carneţel tot ce mişcă în zona lor de responsabilitate.
Oricât de puţini bani ar avea bugetul local, unele primării nu vor să renunţe la paza comunităţii pe care o administrează. Sătenii conlucrează cu Poliţia Locală pentru a împiedica persoanele certate cu legea să aducă atingere avutului obştesc şi a bunurilor proprietate personală. Numărul de paznici care patrulează pe uliţele satelor este direct proporţional cu visteria primăriilor.
În comuna Ion Creangă, de exemplu, cinci persoane veghează, de câteva luni, în intervalul orar 22.00 – 4.00, ca somnul localnicilor să nu fie tulburat. Autorităţile locale spun că reînfiinţarea pazei obşteşti era necesară. “Au fost angajate cinci persoane, câte una pentru fiecare sat. Fiecare are atribuţii precise stabilite conform fişei postului. Am constatat că, de la înfiinţarea serviciului de pază comunală, numărul infracţiunilor pe teritoriul comunei a scăzut. Costurile pentru acest serviciu se ridică la 7 – 80.000 de lei pe an”, a spus Petrică Prichici (foto), primarul comunei Ion Creangă.
Pentru asigurarea pazei în sate, autorităţile locale de la Văleni au încheiat un contract cu o firmă autorizată. Cele trei persoane care patrulează în cele patru sate ale comunei au o rază mai mare de responsabilitate. “Fiecare paznic are o agendă în care îşi notează tot ce mişcă în satul pe care îl gestionează, de la numărul maşinii care a intrat în sat până la persoanele care circulă pe uliţele satului sau îşi fac treabă prin curţile oamenilor”, explică Dan Relu Grigore, viceprimarul comunei Văleni.
Situaţia stă diferit în comunele din jurul Romanului cu datorii mari către furnizorul de energie electrică. În aceste comune, în intervalul orar în care furnizarea curentului electric este sistată, paznicii se luptă cu întunericul şi mai puţin cu infractorii.
Paznicii notează în carneţel tot ce miş