Consiliul Investitorilor Străini avertizează : taxele prevăzute de guvern pentru anul viitor vor fi plătite nu doar de oamenii de afaceri, ci şi de români indirect. De asemenea, noile măsuri fiscale vor face şi mai neatractive companiile româneşti puse la vânzare, spun investitorii străini, care ameninţă în plus că-şi mută afacerile din România.
Consiliul Investitorilor Străini se plânge din nou de lipsa unei consultări publice reale pe marginea noilor taxe şi pe lipsa de predictibilitate a măsurilor, ambele menite să descurajeze noi investiţii în economia românească. « Mai mult, semnalele negative în ceea ce priveşte instabilitatea fiscală pot afecta într-un mod nedorit procesele de privatizare sau listare la bursă a companiilor de stat », avertizează investitorii străini. Aceştia cred că beneficiile majorărilor de taxe, care ar trebui să aducă 100 de milioane de euro la buget, vor fi în realitate egale cu zero dat fiind impactul lor « devastator asupra credibilităţii procesului politic decizional ».
Mai mult, CIS avertizează că statul cade din nou în greşeala de a mări povara fiscală a celor care contribuie deja la buget, în loc să atace evaziunea. Povara va creşte nu doar pentru companii dar şi pentru populaţie, mai spun investitorii străini care admit că, pentru a-şi echilibra pierderile, multe companii vor arunca o parte din costuri pe spatele românilor. Spre exemplu, companiile taxate pentru sonde de ţiţei, gaze şi sare ar putea la rândul lor să transfere în preţurile pentru consumatorii lor finali noile impuneri fiscale.
Avertismentele CIS vin după cele venite de la Camera de Comerţ Româno-Americană, de la Consiliul Investitorilor Români sau Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România. În replică, premierul Ponta a spus că principalele taxe, respectiv cota unică şi taxa pe valoarea adăugată, nu au crescut şi oricum taxele în România sunt