Visul pieţei de capital s-a împlinit: astăzi va începe tranzacţionarea acţiunilor Romgaz, cel mai mare producător de gaze din ţara noastră.
Fericirea brokerilor ar trebui să fie la cote maxime, mai ales că listarea are loc în condiţiile în care statul nu pare să fie un fan al Bursei de Valori Bucureşti.
Ne putem da seama de asta după faptul că a ales să listeze Romgaz şi la Londra, sub formă de certificate de depozit (GDR-uri), sub justificarea că nu sunt destui bani în ţară pentru pretenţiile sale de preţ, ca apoi să îşi coboare substanţial aşteptările, creând o situaţie bizară în privinţa declaraţiilor făcute de responsabili.
Mai mult, premierul Victor Ponta este, astăzi, în Marea Britanie să lanseze GDR-urile la tranzacţionare, în loc să participe la ceremonia de la BVB - o altă ierarhie în opţiuni despre care putem spune că este bizară.
La Londra, merge şi ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă, în timp ce, la Bucureşti, nu se ştia, aseară, cine va participa din partea statului, la lansarea Romgaz la tranzacţionare.
Înainte să vadă ce se va întâmpla cu acţiunile Romgaz la BVB şi cu GDR-urile la Londra, Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi-a arătat, pe faţă, preferinţa pentru Londra.
Bizar.
Domnia sa a anunţat că vrea să propună Guvernului ca ofertele publice iniţiale (IPO-uri) de la Hidroelectrica şi Electrica să fie făcute pe modelul Romgaz, cu acţiuni la BVB şi GDR-uri pe bursa londoneză.
Asta, în condiţiile în care tranşa mică la oferta Romgaz a fost suprasubscrisă de 17 ori şi acoperea singură întregul pachet.
Bizar, bizar, bizar!
Deşi autorităţile nu par să bage în seamă BVB (oficialii Bursei nu au participat la conferinţa prin care erau anunţate rezultatele ofertei Romgaz), s-au achitat, totuşi, după mai multe amânări, de sarcinile agreate cu Fondul Monetar Internaţio