Zeci de tablouri, fragmente ale unui străvechi teritoriu românesc suprinse pe pânză, vor fi expuse pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, la Centrul Cultural Yunus Emre din municipiul Constanţa.
Lucrările, care reprezinta un peisaj, o cetate, o geamie, un lac sau un promontoriu marin, pun în evidenţă culorile neasemuite ale Dobrogei. Autorii sunt elevii Liceului de Artă “Dimitrie Paciurea” din Bucureşti care, la începutul lunii septembrie, au participat la o tabără de creaţie organizată de asociaţia RoBizArt. Proiectul cultural, intitulat Dobrogea – 135 de ani: diversitate etnoculturală şi interacţiune socială prin pictură” a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Totodata, tinerii au participat la o demonstraţie de pictură bru - o straveche tehnică persană de pictură, care reprezinta arta de a desena pe suprafaţa apei, urmând ca desenele realizate să se transpună pe hârtie. Termenul este de origine turcă şi se traduce prin“nor” sau “înnorat”. Parteneri la acest proiect au fost Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Constanţa, Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice (GESS) din Mangalia si Liceul “Dimitrie Paciurea” din Bucuresti. Acţiunea se încheie de Ziua Dobrogei, printr-un vernisaj ce va fi găzduit de Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Constanţa. Această expoziţie, care reprezintă debutul artistic al tinerilor participanţi la tabăra, va prezenta publicului Dobrogea ca model de convieţuire interetnică şi interculturală pentru români, turci, tătari, rusi-lipoveni, romi, greci si armeni. La vernisaj vor fi invitaţi, pe lângă părinţii elevilor, reprezentanţi ai Centrului Cultural Turc Yunus Emre, tineri artisti contanteni, membri ai organizaţiilor şi instituţiilor partenere, iubitori de artă şi tineri artişti constănteni. Lucrările tinerilor vor apărea într-un catalog şi pe un CD dedicat acestui proiect. Pe 14 noiembrie