Munca la negru dă în continuare bătăi de cap inspectorilor de muncă. Deşi statistica relevă că acest fenomen s-a diminuat comparativ cu anii precedenţi, munca fără forme legale de angajare constituie încă o problemă acută în judeţul Olt. La această concluzie au ajuns inspectorii de muncă în urma verificărilor întreprinse, de la începutul anului, în rândul agenţilor economici din întreg judeţul.
Acţiunile de control au constat în verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legislaţiei pe probleme legate de relaţiile de muncă. În acest sens au fost verificate peste 1.500 de societăţi comerciale, fiind aplicate 771 sancţiuni în valoare totală de peste 20 miliarde lei vechi.
Principalele nereguli depistate s-au referit la nerealizarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă cu ocazia cotroalelor anterioare, neevidenţierea orelor suplimentare lucrate de salariaţi şi nerespectarea regimului privind munca de noapte. Totodată, au fost dispuse 3.784 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
Şapte dosare penale pentru munca la negru
În urma controalelor s-a constatat că domeniile frecvente în care predomină abaterile de la prevederile legale sunt confecţiile textile, construcţiile, comerţul şi alimentaţia publică.
Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, nu mai puţin de 120 de angajatori olteni care foloseau 225 de persoane fără forme legale de angajare au fost sancţionaţi cu amenzi în cuantum de aproximativ 19 miliarde de lei vechi. De asemenea, au fost întocmite şapte dosare penale pentru angajatorii care au fost găsiţi cu mai mult de 5 persoane lucrând la negru.
„Dacă este să facem o analiză procentuală, peste 90 la sută din amenzile aplicate au fost date pentru munca fără forme legale de angajare”, a spus Ungureanu.