Guvernul ungar va reduce de anul viitor TVA-ul pe porci vii şi carne de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5% pentru a proteja producătorii locali de importurile mai ieftine, iar premierul Viktor Orban, care caută să câştige un nou mandat în alegerile din primăvară, promite şi mai multe tăieri de taxe.
Reducerea TVA-ului pe carne de porc nu face parte din campania guvernului de a tăia tarifele la utilităţile publice şi nu are la bază considerente sociale, ci are ca scop protejarea locurilor de muncă, a explicat decizia guvernului premierul Orban. El a promis ungurilor ani „fantastici” dacă guvernul său va rămâne la putere, scrie Portfolio.hu.
TVA-ul la carnea de porc va fi redus începând cu 1 ianuarie 2014. Orban a spus că micşorarea are ca scop ajutarea crescătorilor de porci. „Vorbim de protejarea acelora care muncesc în producţie, şi, de asemenea, ar putea să scadă şi preţurile. Motivul reducerii TVA este acela că fermierii unguri sunt dezavantajaţi la nivel competitiv de piaţa neagră şi importurile ieftine. Actualul TVA va face dreptate”, a afirmat Orban.
El a asigurat că dacă guvernul reuşeşte să reducă şi TVA-ul cărnii de porc „la cântar”, vor urma ieftiniri, iar acesta este doar primul pas în tăierea TVA.
„Este nevoie şi de alte măsuri, dar doar după evaluarea impactului celor de acum”, a spus premierul.
Ministrul dezvoltării rurale Sándor Fazekas a menţionat că taxele ar putea fi reduse şi pentru alte alimente, dar nu a dat mai multe detalii.
Legat de impactul reducerii taxei asupra veniturilor bugetare, Orban a precizat că guvernul a efectuat mai multe studii care arată un impact redus, iar răspunsul final în această problemă îl va da „viaţa”.
„Ne aşteaptă ani fantastici dacă ni se va acorda încredere în următorii ani”, a spus premierul făcând referire la alegerile din primăvară.
Carnea de p