România va putea exporta carne şi produse din carne de porc pe piaţa europeană de la 1 ianuarie 2014, de la toate exploataţiile din ţară. Sursa: Libertatea
Exporturile României de carne de porc pe piața comunitară au fost sistate ca urmare a apariției focarelor de gripă porcină. Ulterior, s-a permis exportul doar din anumite exploatații, situate în patru județe, respectiv Caraş Severin, Timiş, Arad şi Bihor.
"Zilele trecute, la Bruxelles, în comitetele tehnice, s-a dat aprobarea ca România să poată să exporte din nou carne de porc pe piaţa Uniunii Europene. Era o limitare pe care o aveam din cauza pestei porcine, încă din anul 2007, şi iată că, după şase ani, de la 1 ianuarie 2014, vom fi din nou pregătiţi să exportăm pe piaţa europeană. Este o realizare extrem de importantă. Am vorbit cu toţi cei care sunt în acest sector şi cred că România poate să câştige nu numai ca imagine, dar şi din punct de vedere economic", a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la o dezbatere cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România, transmite Agerpres.
Veniturile din aceste exporturi ar putea ajunge la un miliard de euro, potrivit șefului MADR.