Locuitorii din Ocniţa, judeţul Dâmboviţa, au o reţetă moştenită de la strămoşii lor: când prepară murăturile, folosesc doar apa sărată care izvorăşte direct din dealurile din zonă. Acolo se află dealuri bogate în sare, motiv pentru care izvoarele au apă sărată, numai bună pentru murături.
„Sunt foarte multe izvoare pe aceste dealuri. Toată lumea ia saramură de aici, este foarte bună. Nimeni nu cumpără sare din comerţ. Se murează mult mai repede varza. Eu am trăit la oraş, dar de când am venit aici, de nouă ani, toată lumea mi-a zis să folosesc această apă“, a explicat Lucreţia, din localitatea Ocniţa.
Preperate cu gust delicios
Pentru aprovizionarea cu sare, gospodinele nu mai merg la magazin, ci direct la izvoarele sărate, care sunt situate la baza dealurilor. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare şi că se prepară mult mai repede. Reţeta fiecărui gospodar este, însă, diferită. „Eu la un bidon de 100 de kilograme pun o găleată mare de apă sărată. Şi restul, mirodenii. Mai bag şi un porumb, gutuie, băgăm de toate acolo să miroasă frumos. De când mă ştiu fac aşa. Lumea ia apă şi pentru băi, ia cu bidoanele“, a povestit şi Maria, o altă localnică.
Ocniţa a fost unul dintre locurile binecuvântate încă de pe vremea lui Mihai Viteazul. Domnitorul îşi odihnea trupele prin văile de lângă Mănăstirea Dealu de la Ocniţa, cunoscută în acele vremuri ca Ocna cea Mică de lângă Târgovişte.
„Aici, din cele mai vechi timpuri, a fost o ocnă. De aceea se numeşte şi comuna Ocniţa. Aceste izvoare sunt de când există această comună. S-a şi colectat sare, la un moment dat, dar s-a renunţat în timp. Aşa am moştenit-o din moşi-strămoşi“, a spus Nicolae Cismaru, viceprimarul comunei Ocniţa. Localitatea Ocniţa ar putea chiar să atragă turişti, pentru că, pe lângă zăcămintele de sare, există şi câteva izvoare de apă sulfuroasă, p