Excluderea denumirii limbii de stat din Constituţie ar putea fi o soluţie pentru Republica Moldova, crede premierul Iurie Leancă. Prim-ministrul a dat de înţeles că astfel ar putea fi împăcaţi şi cei care să fie scrisă denumirea corectă, româna, şi cei care insistă să rămână „moldoveneasca“.
„E limba română şi, până la noi, Eminescu a pus demult punctul pe i. Denumirea limbii în Constituţie este, bineînţeles, un lucru important. În alte ţări însă nu e specificată, ceea ce ar putea fi o soluţie şi pentru noi", a declarat premierul Iurie Leancă într-un interviu pentru „Adevărul“, întrebat dacă va fi iniţiată schimbarea denumirii limbii de stat în Constituţie.
Potrivit prim-ministrului, mult mai importantă este predarea corectă a limbii române în şcoli, inclusiv în cele bilingve, unde există mari probleme. „Doamna Maia Sandu, ministrul Educaţiei, vorbea zilele trecute despre simplificarea curriculei şcolare. Ideal ar fi să facem acest lucru împreună cu Bucureştiul, cu Academia de Ştiinţe şi Ministerul Educaţiei din România. Copiii sunt nevoiţi să înveţe lucruri atât de complexe, pe care le uită chiar a doua zi. Pe de altă parte, mulţi copiii de la ţară nu ştiu în continuare ce înseamnă ghidon, de exemplu. Cuvinte pe care şcoala ar trebui să-i înveţe. E timpul să facem un exerciţiu profund în acest sens, de simplificare, pe de o parte, şi, pe de alta, să ne îngrijim mult mai mult de felul în care vorbim limba. Deşi, dacă mai mergi prin ţară, vezi că situaţia din ’89 încoace s-a schimbat. Nu atât de bine cum mi-aş fi dorit, dar e o schimbare“, a menţionat Iurie Leancă.
În articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova scrie că limba de stat este „limba moldovenească“. Constituţia poate fi modificată cu votul a două treimi din deputaţi. În actuala componenţă a Parlamentului, o astfel de iniţiativă nu ar întruni numărul necesar de voturi pro.