În urmă cu 5 ani s-a început construirea unei noi şcoli în comuna Sihlea însă lucrările s-au sistat din cauza lipsei fondurilor.
Şcoala Gimnazială din comuna Sihlea funcţionează de zeci de ani într-un conac boieresc ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea.
Era reşedinţa de vară a unei vechi familii de boieri ce se înrudea cu fostul domnitor Grigore Ghica.
De altfel, şcoala din comună poartă numele urmaşilor acestora. Imobilul a trecut prin mai multe cutremure şi bombardamente în cele două războaie mondiale dar a rezistat.
Structura de rezistenţă s-a şubrezit iar clădirea a beneficiat în timp doar de lucrări de întreţinere. Aici învaţă circa 250 de copii care, împreună cu profesorii lor, sunt expuşi zilnic pericolului.
Imobilul a fost clasificat cu grad seismic ridicat şi orice mişcare tectonică mai mare pune în pericol viaţa copiilor şi a cadrelor didactice. Foto Elevi în pericol la Sihlea
„Facem eforturile permanente de a o ţine în picioare, fiind o clădire foarte veche, fostă locuinţă a unei familii boiereşti din ramura Ghica, o clădire care după 1944 a fost devastată. Bineînţeles, structura de rezistenţă a slăbit. Ne este frică de cutremur, pentru că am prins şi cutremurul din 1977 şi nu mai vreau să-mi amintesc de acele momente, am prins şi cutremurul din anul 1990, de ziua, când a căzut tencuială exact în momentul când evacuam elevii din clădire”, a precizat Eleonora Năstăsescu, profesor de limba română la şcoala din Sihlea.
„Uneori conştientizez că e pericol să înveţi în această şcoală, alteori lăsându-mă prinsă de activitate nu ţin cont, dar cred că la un eventual cutremur ne-am putea coordona ca să preîntâmpinăm o tragedie. Neavând altă locaţie, suntem obligaţi să învăţăm aici şi să ne gândim că poate ne fereşte Dumnezeu de un cutremur”, ne-a spus şi Cristina Ene, profesor de limba română.
Nici părinţii nu se