Oamenii de ştiinţă elveţieni au anunţat săptămâna trecută că au descoperit poloniu, de 18 ori peste limita normală, în rămăşiţele lui Yasser Arafat, decedat în 2004. Concluzia? Fostul lider palestinian a fost otrăvit. De la descoperirea radiaţiilor, la sfârşitul secolului XIX, au existat multe cazuri de otrăviri... spectaculoase, mai ales că pericolele iradierii nu au fost cunoscute de la început.
Radiaţiile au fost descoperite spre sfârşitul secolului XIX, iar în 1896, inventatorul sârbo-american Nikola Tesla şi-a pus special degetele în razele X şi a publicat rezultatele efectului radiaţiilor. În 1927, geneticianul american Hermann Joseph Muller a publicat cercetările sale care demonstrau efectele genetice ale radiaţiilor, iar în 1946 a primit chiar premiul Nobel, notează „ABC News“.
Otrăvirea cu radiaţii este rară, însă mortală. Poloniul 210 (P-210) emite unde alfa de înaltă energie cu o viaţă radioactivă de 138 de zile. P-210 este periculos doar înghiţit, din cauza razei scurte de acţiune a particulelor alfa asupra ţesutului biologic. Drept rezultat, contaminarea externă nu cauzează otrăvire, conform unui studiu din 2007 publicat în „Journal of Radiologic Protection“. Însă, ingerat, poloniul se dovedeşte a fi fatal în decurs de o lună.
Efectele poloniului, cunoscute şi ca „sindromul acut al radiaţiilor“, cauzează greaţă, vărsături, anorexie şi diaree. După o fază latentă, victima începe să-şi piardă părul şi să sufere de insuficienţă medulară şi, dacă nu se recuperează, moare în câteva săptămâni sau luni.
Istoria ne prezintă şi alte cazuri înspăimântătoare de otrăvire prin radiaţii, cauzate de ignoranţă, de dezastre industriale şi chiar de intenţii criminale, după cum se presupune că este şi cazul lui Yasser Arafat.
Fiziciana Marie Curie
Marie Curie, care s-a născut în Polonia, dar a trăit în