IAŞI. Crucea lui Ferentz, unul din cele mai vechi monumente ale Iaşului va fi restaurat în următoarea perioadă.
Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional este instituţia care va pune la dispoziţie banii necesari pentru refacerea Crucii lui Ferentz din cartierul Nicolina. Monumentul de piatră, datând din 1716, a fost distrus în urma unui act de vandalism, crucea pierzând astfel un braţ. Restaurarea se va axa pe refacerea crucii de piatră şi a inscripţiilor, întreaga zonă a movilei funerare fiind planificată pentru o etapă ulterioară.
„O echipă de istorici şi restauratori, coordonată de Direcţia de Cultură, va restaura doar partea de monument, crucea de piatră. După ce vom termina lucrările de pe proiectul european aflat acum în desfăşurare pe şoseaua Nicolina vom pune în valoare întreaga zonă, cu împrejmuiri şi accese”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Crucea lui Ferentz a fost ridicată din porunca domnitorului Mihail Racoviţă pentru a marca bătălia de la poalele Cetăţuii din ianuarie1716. În perioada războiului austriaco-turc, trupele austrice conduse de căpitanul Francois (Ferentz) Ernau au intrat în Iaşi pentru a-l detrona pe Mihail Racoviţă. Retras în Mănăstirea Cetăţuia, domnitorul moldovean a cerut sprijinul tătarilor, cu ajutorul cărora a reuşit să-i învingă pe austrieci. Soldaţii inamici care nu au pierit în timpul bătăliei au fost executaţi zilele următoare, împreună cu boierii care au sprijinit detronarea. Pentru a marca victoria, Mihail Racoviţă a cerut îngroparea trupurilor şi ridicarea unei cruci de piatră pe care a fost înscrisă întreaga întâmplare.
IAŞI. Crucea lui Ferentz, unul din cele mai vechi monumente ale Iaşului va fi restaurat în următoarea perioadă.
Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional este instituţia care va pune la dispoziţie banii nec