Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins pe 25 septembrie 2013, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului nr.41 din 16 octombrie 2012 privind revocarea lui Constantin Buzoianu din functia de membru si presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit unui anunt publicat joi, 7 noiembrie, in Monitorul Oficial. Decizia este definitiva si general obligatorie.
In argumentatia deciziei sale, Curtea Constitutionala aminteste temeiul legal in baza caruia poate sa se pronunte:
Si subliniaza ca fostul sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nu are calitatea necesara acestei actiuni de control constitutional:
In sesizarea sa, Constantin Buzoianu a precizat ca prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 20/2011, a fost numit pentru un mandat de 5 ani in functia de presedinte al Consiliului CSA - in prezent Autoritatea de Supraveghere Financiara. Dupa numai un an de la acordarea mandatului, a fost revocat din functie, inainte de expirarea termenului legal de 5 ani, printr-o Hotarare a Parlamentului din 16 octombrie 2012 pe care o contesta din punct de vedere al legalitatii si constitutionalitatii.
Buzoianu spune ca inainte de a se adresa Curtii Constitutionale a formulat plangere prealabila impotriva deciziei Parlamentului potrivit art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, solicitand revocarea hotararii. Parlamentul a refuzat sa solutioneze favorabil plangerea, motivand ca hotararea de revocare a mandatului nu are caracterul unui act administrativ (...) ci este un act specific autoritatii legiuitoare.
Buzoianu a a sesizat apoi instanta de contentioc administrativ, care i-a respins cererea motivand ca decizia parlamentului nu a fost un act administrativ, ci are un caracter de act juridic de drept constitutional