Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, susţine că tarifele la apă sunt mai mult politice decât economice, iar prestatorii de servicii au pierderi şi nu sunt interesaţi să investească în dezvoltarea infrastructurii. Pentru a asigura în continuare accesul populaţiei la servicii de alimentare cu apă şi canalizare, tarifele trebuie revăzute.
„80% din sistemele de alimentare cu apă sunt falimentare, aceste sisteme au pierderi de 60% din cauza reţelelor învechite. Avem nevoie de investiţii, iar investitorii trebuie să înţeleagă că pot să-şi întoarcă banii”, a declarat potrivit IPN Gheorghe Şalaru, ministrul mediului după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată de către preşedintele Nicolae Timofti pentru a examina securitatea ecologică a ţării.
Potrivit ministrului Mediului e nevoie să fie modificată Legea cu privire la serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare, astfel încât la aplicarea tarifelor să se ia în calcul exclusiv aspectele economice.
Statisticile oficiale arată că astăzi jumătate din populaţia ţării nu are acces durabil la apă potabilă, iar 90% din populaţia rurală nu are acces la staţiile de epurare şi sisteme de canalizare. „Se presupune că în următorii ani să avem construite apeducte, staţii de epurare a sistemelor de canalizare. Aceasta ne-ar permite să discutăm despre o altă problemă, acele peste 3 mii de râuri mici şi mijlocii care acum sunt transformate efectiv în canalizare“, susţine oficialul.
Gheorghe Şalaru a mai spus că e nevoie de luat măsuri urgente şi la capitolul deşeuri. Actualmente peste 3 mii de gunoişti se întind pe mii de hectare, deseori pe pământ roditor. În locul lor trebuie să existe doar 8 gunoişti regionale. De asemenea, împreună cu Academia de Ştiinţe, cu societatea civilă şi cu Mişcarea Ecologistă, ministerul urmăreşte împădurirea a circa 80 mii de hectare.
„În cazul creşterii fondul