Episcopia Greco Catolică reacţionează după ce sentinţa de executare silită a unor terenuri şi clădiri de la Mănăstirea Bixad fost suspendată de către Judecătoria Negreşti Oaş. Greco-catolicii susţin că statul român are o politică ce favorizează Biserica Ortodoxă şi că încearcă prin astfel de tertipuri să confişte din nou Mănăstirea Bixad.
Pe data de 7 noiembrie trebuia să aibă loc la Bixad executarea unei hotărâri definitive şi irevocabile a justiţiei române prin care Episcopia Greco-Catolică de Maramureş să fie pusă în proprietate şi deplină posesie a Mănăstirii Greco-Catolice din localitate, confiscată în 1948 de regimul comunist.
Acum, după ce Mănăstirea a fost câştigată inclusiv definitiv şi irevocabil în instanţă, instituţii ale Statului Roman au dat în judecata Episcopia Greco-Catolică de Maramureş pentru a-i lua înapoi această Mănăstire confiscată anterior de comunişti. „Acest lucru dovedeşte că Statul Roman nu numai că are o politică ce favorizează Biserica Ortodoxă majoritară, dar se implica activ prin instituţiile sale în epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice minoritare începute de regimul communist“, transmite Episcopia Greco Catolică Maramureş.
Reamintim că pe data de 7 noiembrie, reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice s-au deplasat la Bixad unde un executor trebuia să pună în aplicare hotărârea definitivă şi irevocabilă prin care Mănăstirea Greco-Catolică din localitate este dată în proprietate şi deplină posesie Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.
„Înainte de începerea executării, oficiali ai Statului au spus reprezentanţilor greco-catolici că rolul lor nu este să-i “bage” pe călugarii greco-catolici în mănăstire, ci numai să măsoare parcelele care ar trebui retrocedate după care să se retrag. Din cauza ameninţărilor publice şi incitărilor la violenţă, făcute în repetate rânduri de către reprezentan