Scris de Lavinia Ceuta - Pentru a fi cât mai aproape de realitatea științifică privind consumul de cafea, cât mai departe de informații amăgitoare ori neexplicate just, am adunat datele acestui articol din lumea academică, din cercetare la nivel mondial asupra importanței conștientizării unui obicei social, deloc în ajutorul ori avantajul nostru, cu adevărat!
Dacă vrem să ne menținem sănătatea în formă trebuie să evităm stimulentele, iată un îndemn de luat în seamă!
Motivul pentru care oamenii continuă să consume cafea, în special dimineața, este că îi face să se simtă mai bine, îi energizează, devin mai agili. Psihologul Dr. Peter Rogers de la Universitatea Bristol, se întreba: „cafeaua crește, în realitate, energia și performanțele sau doar evidențiază simptomele renunțării la ea?” În timp ce cerceta acest lucru a ajuns la concluzia că, după acea cană sacră de cafea, cei ce o consumau nu se simțeau deloc mai bine decât cei ce nu băuseră niciodată. Ei doar se simțeau mai bine față de momentul trezirii. Cu alte cuvinte, consumul cafelei reliefează simptomele date de renunțarea la cafea la fel ca oricare altă substanță care conduce la dependență.
Cafeaua nu dă doar dependență, ea înrăutățește și performanțele mintale. Un studiu publicat în American Journal of Psychiatry a fost efectuat pe 1.500 de studenți de la psihologie, grupați în patru categorii, în funcție de cantitatea de cafea băută de fiecare: abstinenți, consumatori mici – 1 cană/zi, consumatori medii – 1 până la 5/zi și marii consumatori de cafea – peste 5 /zi. Ultimele două categorii s-au evidențiat prin stări de depresie și anxietate mult peste cei din prima categorie, iar consumatorii mari au prezentat cea mai mare incidență a problemelor medicale legate de stres, precum și performanțele academice scăzute. Mai multe studii au arătat că memoria este afectată de cofeină, unele studii s