Acum un an era în colaps financiar, cu creditori gata să taie utilitățile și furnizori de materiale sanitare dispuși să nu mai dea nimic pe datorie, însă, în numai câteva luni, a reușit să reducă mai bine de două treimi din datoriile acumulate de fosta conducere. Este vorba despre Spitalul Județean de Urgență Buzău, care înregistrează acum datorii totale de 9,6 milioane lei, din care 4,6 milioane lei reprezintă datoriile la bugetul statului, mai vechi de trei luni. Cu toate acestea, cel puțin deocamdată, nu se pune problema unor schimbări la vârful unității medicale, având în vedere eforturile de redresare financiară făcute în ultima perioadă.
„Anul trecut, unitatea medicală a fost preluată cu datorii totale de 30 de milioane lei, din care circa 13 milioane lei reprezentau arierate (n.r. datorii cu termen scadent de peste 90 de zile). O parte a fost achitată cu bani alocați de Ministerul Sănătății și de Consiliul Județean, iar pe de altă parte, actuala conducere a reușit să aibă o gestiune strictă a încasărilor și cheltuielilor”, a precizat secretarul județului, Laurențiu Gavrilă, președintele consiliului de administrație al SJU Buzău.
Cu toate acestea, cea mai mare parte din fondurile direcționate către unitatea medicală se duc către achitarea salariilor personalului și plata furnizorilor de medicamente și materiale sanitare. Pentru funcționarea spitalului se cheltuie lunar circa 4,1 milioane lei, în condițiile în care suma prevăzută în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate este de maxim 3,9 milioane lei, însă niciodată, pentru serviciile efectuate, nu s-a virat în conturile unității mai mult de 3,8 milioane lei.
Asta înseamnă un deficit în buget, de până la 2 milioane lei lunar. Din acest motiv, Spitalul Județean acumulează restanțe la plata utilităților, însă o altă problemă majoră este și uzura aparaturii, dar și vechimea clădiri