Vicepremierul Valeriu Lazăr despre sprijinul UE, compromisul cu Gazprom, datoriile Transnistriei şi gazoduct Iaşi-Ungheni, într-un interviu în exclusivitate cu Europa Liberă.
La sfârșitul acestei săptămâni, vineri, premierul Iurie Leancă se va afla la Bruxelles şi va purta discuții separate cu vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas, care este comisar pentru transporturi, și cu Cecilia Malmström, comisar european pentru afaceri interne. Premierul de la Chişinău va fi însoțit de şefa diplomaţiei, Natalia Gherman, și de ministrul economiei, Valeriu Lazăr, informează un comunicat de presa de la guvern. Putem deduce că va fi discutată politica energetică a Moldovei şi relaţia ei energetică cu Uniunea Europeană. Valentina Ursu a stat de vorba astăzi cu ministrul Valeriu Lazăr despre strategia în acest domeniu a Chişinăului.
Europa Liberă: Vorbind despre diversificarea surselor energetice, totuşi se dă o luptă a relaţiei Republicii Moldova, pe de o parte, cu Moscova, şi, pe de altă parte, cu Bruxellesul?
Valeriu Lazăr: „Cred că noţiunea de luptă este absolut contraindicată, în acest context. Noi am fost conectaţi la sistemul energetic ex-sovietic şi pe partea de gaze naturale, şi pe partea de energie electrică şi noi suntem acum, de fapt, în faza aceasta de trecere. Adică încercăm să diversificăm sursele de asigurare şi cu energie electrică, şi cu gaze naturale.
Acelaşi lucru îl fac toate ţările. Şi Federaţia Rusă are grijă să îşi diversifice pieţele de desfacere, fiindcă în domeniul securităţii energetice şi, de fapt, şi securităţii economice, în genere, se utilizează o noţiune care spune că, dacă tu, mai mult de 25-30% eşti dependent de o singură sursă, tu deja eşti expus din punct de vedere al securităţii, că e vorba de pieţe de desfacere, fie că e vorba de pieţe de alimentare.
De aceea eu absolut nu văd ni