Dacă gospodinele sunt în febra pregătirilor de iarnă, şi la Penitenciarul Târgu-Jiu se practică astfel de acţiuni. Astfel, persoanele private de libertate de la penitenciar lucrează de zor pentru a pregăti cămara de iarnă. Sute de butoaie cu murături asortate şi varză sunt gata pregătite pentru sezonul rece, iar activităţile agricole continuă în solariile închisorii. În această toamnă, zeci de tone de varză au fost distribuite în reţeaua penitenciarelor din ţară, ca urmare a cantităţii mari de recoltă.
Pentru că necesarul de hrană trebuie asigurat în permanenţă şi în penitenciar, persoanele private de libertate trudesc zi de zi în solarii. Aşa îşi petrec timpul unii din deţinuţii Penitenciarului Târgu-Jiu, cultivând terenuri întregi cu legume. Cantităţi însemnate de răsaduri şi legume le trec prin mâini unora dintre ei, iar muncile agricole nu se încheie aici, în această perioadă cultivându-se, încă, salata. De plăcere, dar şi de nevoie, mulţi dintre ei practică muncile agricole. Multora dintre persoanele aflate în detenţie le este benefică orice activitate pe care o desfăşoară, aceştia având oportunitatea de a fi puşi în libertate mai devreme. „Am pus 10.000 de fire de salată verde. Mai avem de pus 10 mii-15 mii de fire. Acum sunt obişnuit, nu pot să zic că este greu. Nici uşor nu este. Este spre binele nostru că avem şi noi un avantaj, un câştig şi plecăm şi noi mai devreme acasă”, a spus Ion Tomoiu, deţinut al Penitenciarului Târgu-Jiu.
Au pregătit sute de butoaie cu varză şi murături asortate
De la munca din solarii, în cămară. Pregătirile de iarnă sunt în toi, iar cei mai pricepuţi în ale preparatelor culinare îşi îmbină munca de teren cu cea de bucătărie. Chiar dacă sunt în detenţie, persoanele private de libertate pun în practică ce au învăţat în libertate. Proviziile de iarnă provin exclusiv din solariile penitenciarului, unde deţinuţii mu