După o scădere de peste 20% față de anul anterior, în 2013 acest sector a reușit să înregistreze o creștere de aproape 12%, având o contribuție semnificativă în PIB României, reușind în același timp să mențină economia pe plus.
Conform celor mai recente rapoarte ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), economia țării va înregistra o creștere reală de 2,2%, de la 587,5 mld. lei la 625,6 mld. lei.
Sectorul care a consemnat cea mai mare creștere, conform prognozei de toamnă realizată de CNP, este AGRICULTURA (+11,9%). Pe locul secund, în funcție de creșterea anuală, se află industria (+3,9%), fiind urmată de servicii (+1,4%) și construcții (+1%).
Anul trecut, economia a fost salvată de servicii, singurul sector care s-a aflat pe plus (4,8%), celelalte fiind toate pe minus: agricultură (-21,6%), industrie (-1%) și construcții (0,3%). În același timp, impozitele nete pe produs s-au aflat anul trecut pe plus (2,6%), întimp ce pentru acest an, experții de la CNP se așteaptă la o scădere de 1,6%.
Așa cum se poate observa din cele menționate mai sus, economia României a fost salvată de agricultură, ceea ce arată adevărata față a economiei: un an agricol bun poate salva economia, un an agricol prost aruncă economia pe minus dacă celelalte sectoare nu pot amortiza mare parte din cădere. De exemplu, anul trecut, atunci când PIB-ul a fost cu 0,7% mai mare față de anul anterior, agricultura a consemnat o scădere semnificativă de peste 20 de puncte procentuale.
Cum ar arăta economia în 2013 cu an agricol prost
Ceea ce se poate observa din imaginea de mai jos este faptul că dacă în 2013 se înregistra un an agricol prost, economia ar fi fost pe minus. Acest fapt poate fi observat cu ușurință dacă ne uităm la ceilalți indicatori precum: impozite nete pe produs (-1,6%), consumul final (+0,3%)- susținut în princi