Comuna Valea Mare Pravăţ e campioană, cu 2.3 milioane lei amenzi neîncasate, urmată de Mălureni, cu o gaură în buget de peste 1.7 milioane lei, inregistrata tot pe seama neîncasării amenzilor. Prefectul de Argeş, Cristian Soare, vine cu soluţii pentru localităţile aflate în astfel de situaţii, şi dă exemplul comunei Bughea de Sus unde primarul chiar i-a pus la treabă pe cei care n-au bani să-şi achite amenzile.
Situaţia e arhicunoscută şi parcă fără rezolvare în majoritatea comunelor argeşene, dacă ne luăm după cifrele care cresc de la an la an: primăriile au prinse în bugete, anual, nişte venituri teoretice provenite din amenzile pe care le primesc cetăţenii din localitatea respectivă (de la poliţie, ordine publică, organe silvice). Problema este că multe dintre aceste persoane ajung să cumuleze amenzi de ordinul zecilor de milioane lei vechi şi nu au posibilitatea de a le achita. De aici rezultă şi găurile în buget, pentru care primăriile nu găsesc soluţii şi care generează un întreg lanţ de alte neajunsuri. Persoanele respective figurează ca având cazier fiscal şi întâmpină dificultăţi în a beneficia de anumite indemnizaţii şi beneficii sociale etc. Localităţile în care apar cel mai frecvent astfel de situaţii sunt şi cele care au cuantumul amenzilor neîncasate cel mai ridicat. În majoritatea cazurilor este vorba despre comune cu populaţie numeroasă de etnie rromă: Valea Mare Pravăţ - 2.274.782 lei, Mălureni - 1.712.000 lei, Băiculeşti - 569.496 lei, Călineşti - 545.385 , Berevoieşti-223.116 , Tigveni -74.303.
“Legislaţia în vigoare prevede soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, numai că aceste legi ori nu sunt cunoscute, ori sunt ştiute dar neaplicate, fie din lipsa personalului, fie din aparentă dificultate de punere în aplicare. Sediul materiei stă în Ordonanţă 2/2001 art. 9 privind regimul juridic al contravenţiilor, care, în principiu,