Cartofii şi ouăle s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie faţă de septembrie 2013, cu 8,91%, respectiv cu 8,75%, în timp ce ieftiniri au fost înregistrate la fructe proaspete cu 3,12%, la citrice şi fructe meridionale şi la fructe şi conserve din fructe cu 2,94%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
De la începutul anului, cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe cu 11,44%, citricele şi fructele tradiţionale - 5,89% şi cartofii cu 3,73%, iar pâinea s-a ieftinit cel mai mult, cu 11,46%.
Per ansamblu, produsele alimentare s-au scumpit cu 0,48% în octombrie, iar de la începutul anului preţurile la alimente s-au redus cu 2,27%.
În octombrie au mai fost consemnate creşteri de preţuri la legume şi conserve de legume cu 6,32%, la fasole boabe cu 1,18%, iar ieftiniri la pâine cu 0,37%, făină - 0,84% şi la ulei comestibil cu 1,31%. Carnea de pasăre, zahărul, cafeaua şi berea au înregistrat, de asemenea, ieftiniri între 0,02% şi 0,11%.
Pe de altă parte, tarifele mărfurilor nealimentare au crescut în octombrie cu 0,06% şi cu 3,40% de la începutul anului. La acest capitol, scumpiri de peste 1% au fost înregistrate doar la gaze naturale, respectiv de 1,24%, iar la energie termică scumpirile au fost de 0,82% şi la încălţăminte de 0,33%.
De la începutul anului, cel mai mult s-au scumpit gazele naturale - 9,25%, tutunul şi ţigările - 8,62% şi cărţi şi reviste - 5,16%.
Tarifele la servicii s-au majorat cu 0,46% în octombrie şi cu 3,12% de la începutul anului, cele mai mari creşteri fiind consemnate la biletele în cinematografe, teatre şi muzee - 1,89%, la abonamente auto -1,13%, iar de la începutul anului, cel mai mult au crescut tarifele la apă, canal şi salubritate, cu 11,81%.
Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în octombrie 2013 faţă de luna precedentă,