Perioada incertă din punct de vedere economic loveşte puternic aproape toate societăţile şi le forţează să adopte decizii radicale în ceea ce priveşte angajaţii. De la această situaţie nu face excepţie nici judeţul nostru. Se pare că, cei mai afectaţi de criză sunt angajaţii din domeniul confecţiilor textile, construcţiilor de clădiri, industria construcţiilor metalice şi a produselor nemetalice.
Pe zi ce trece, criza economico-financiară îşi face tot mai pregnant simţită prezenţa şi în judeţul nostru, iar efectele acesteia nu întârzie să apară. Majoritatea societăţilor disponibilizează pe capete, iar rândul şomerilor se îngroaşă vertiginos.
De la începutul acestui an nu mai puţin de cinci agenţi economici au notificat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Olt privind intenţia de concediere colectivă a unui număr mare de angajaţi şi se pare că prognoza pentru perioada următoare este în continuare sumbră. Chiar şi în urma discuţiilor şi negocierilor dintre reprezentanţii sindicali ai angajaţilor şi patronat, societăţile în cauză au fost nevoite să renunţe la o parte dintre salariaţi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache, numărul total al persoanelor disponibilizate de la începutul acestui an se ridică la 320. Societăţile care au recurs la concedieri colective sunt: Electrocarbon Slatina, Mastertex Balş, Vasco Tricot Caracal, Cafmin Slatina şi Termex.
În prezent, rata şomajului în judeţul Olt a atins cota de 7,83%, ceea ce corespunde unui număr de 14.209 persoane dintre care 4.781 şomeri sunt indemnizaţi şi 9.491 nu primesc indemnizaţie.
Totodată, statisticile arată că 39,44% dintre şomerii înregistraţi sunt femei, adică nu mai puţin de 5.604 persoane. În topul şomerilor, de departe, municipiul Slatina conduce, urmat de Caracal, Corabia, Balş şi Drăgăneşti.