În vreme ce o bună parte din presa britanică "vociferează" împotriva deschiderii pieţei de muncă din Albion, pentru români şi bulgari, cu începere de la 1 ianuarie 2014, "The Scotsman", unul dintre cele mai citite ziare de calitate din Scoţia, publică în ediţia online mărturia unei tinere profesoare britanice care a trecut prin experienţa celui plecat să-şi găsească de lucru într-o ţară străină... nicăieri altundeva decât în România!
"Colegii români m-au ajutat să obţin de lucru în plus"
"Rant at Romanians beggars belief" şi titrează Jane Bradley comentariul prin care ia apărarea românilor care şi-ar dori să lucreze legal în Marea Britanie, din 2014. Ea începe prin a-şi povesti experienţa de muncitor cu acte în regulă, în România. "Cu 10 ani în urmă, am locuit în Româmia timp de 12 luni", scrie ea. "Nu am fost voluntar, nu am participat la acţiuni caritabile, nu am făcut misionarism. Nu am lucrat cu orfani. Pur şi simplu am fost şi eu un muncitor imigrant".
Jane Bradley povesteşte că a lucrat ca profesoară la un liceu de stat din România – "unde am predat engleza unor copii inteligenţi, proveniţi în special din clasa de mijloc" –, că a primit acelaşi salariu cu al oricărui tânăr profesor debutant din România – "echivalentul a 40 de lire pe lună" – şi că singurul său avantaj a fost că a beneficiat de cazare gratuită, cu toate utilităţile plătite – "în vreme ce tinerii profesori români locuiesc cu părinţii, ca să le ajungă salariul să şi mănânce". Ea spune că, în ciuda acestor puţine avantaje financiare pe care le-a avut, nimeni nu a privit-o niciodată cu invidie, nimeni nu i-a cerut să plece acasă şi "să nu mai fure locul de muncă al altcuiva". Mai mult, chiar, a simţit solidaritatea colegilor români, care au ajutat-o să depăşească handicapul pe care îl trăia, fiind plătită cu mult sub cele mai mici salarii din Marea Britanie. "Colegii m-au