Directorul Electrocentrale explică de ce 70% din încasările RADET ajung direct în conturile CET
CET Palas are de recuperat doar de la Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice (R.A.D.E.T.) aproape 500 de milioane de lei, adică peste 100 milioane euro. Noul director al Electrocentrale Palas, Gheorghe Enache, spune că, în prezent, facturarea energiei termice se face către consumatori în baza unui contract de vânzare-cumpărare a energiei termice aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei Termice (A.N.R.E.) .
„În prezent, conform extraselor de cont avem de încasat creanţe de 460 de milioane de lei”, ne-a declarat Gheorghe Enache. Din totalul acestei sume, soldul facturilor este reprezentat de suma de 290,6 milioane de lei, din care restanţele pentru energie termică sunt de aproape 240 de milioane de lei şi peste 53 de milioane de lei sunt dobânzi. De asemenea, în totalul general mai există o sumă, de peste 140 de milioane de lei, care cel mai probabil va fi recuperată în urma proceselor care se află acum pe rolul instanţelor. Alte 30 de milioane de lei vor fi încasate după ce, în luna iunie a acestui an, a fost câştigat un proces.
Aceste debite s-au strâns în urma neplăţii totale a datoriilor lunare pe care le-a avut regia de termoficare. Spre exemplu, pe 10 zile ale lunii noiembrie, CET Palas a emis facturi de peste 4 milioane de lei, iar regia a achitat doar aproximativ 600.000 de lei.
RADET are de achitat facturi începând cu luna ianuarie 2012, iar CET Palas recuperează creanţele prin intermediul unui cont deschis la bancă şi, din totalul sumelor încasate de regie, 70% sunt direcţionate CET-ului. Astfel că, din preţul gigacaloriei de 358,54 de lei, la CET ajunge, pentru producţie şi transport 242,84 lei, restul intrând în conturile RADET.
CET-ul, dator la rândul lui
Pentru a putea funcţiona la parametri optimi