Ministrul delegat pentru Învăţământ, Mihnea Costoiu, a declarat recent că realizarea Centrului de Cercetare Delta Dunării – Marea Neagră reprezintă o prioritate, acest proiect fiind susţinut şi de Comisia Europeană, instituţie ce ar urma să finanţeze parţial construcţia centrului.
„Proiectul are în acest moment o susținere printr-un program paralel, coordonat de Universitatea Boku de Științele Vieții din Viena din Austria. Centrul va reuni activități de cercetare din diferite sectoare, precum navigație, științele vieții și energie, pentru că Delta Dunării nu este doar un punct turistic extraordinar, ci și singurul laborator viu al Europei”, a spus Mihnea Costoiu, citat de Agerpres.
Construcţia Centrului de Cercetare a fost estimată la circa 300 de milioane de euro, Guvernul României fiind de asemenea cofinanţator.
„Suntem în faza discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a înscrie Centrul pe lista infrastructurilor mari de cercetare din Europa. România l-a pus pe tapet, sunt deja etape întregi parcurse pentru acest proiect. Valoarea estimată a proiectului este de 300 de milioane de euro. Prima fază pe care România o propune implică alocări de 30 de milioane de euro. Guvernul României a alocat deja bani pentru infrastructură. Există Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marina GeoEcoMar Constanța, care are cercetări remarcabile în această zonă a Mării Negre. Cercetările vor fi prezentate la începutul anului viitor, inclusiv cu date despre rezervele de gaze din Marea Neagră”, a precizat ministrul delegat Mihnea Costoiu.
Declaraţiile ministrului Costoiu au fost prezentate în cadrul Conferinței Rectorilor din Universitățile Danubiene, eveniment la care au mai participat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, directorul adjunct pentru Cercetare și Inovare din Com